Hout reinigen | Herstellen hout | Hout behandelen Skip to content Skip to navigation

Hout reinigen en herstellen

Houtrot beïnvloedt niet alleen het uitzicht van uw woning. Het kan ook vochtproblemen zoals vocht in de muur en lekkage veroorzaken. Het is belangrijk om rot hout te behandelen en dus eerst en vooral te herkennen. Het herstellen van het hout ziet er vaak onmogelijk uit, maar een specialist zoals Aquastra weet er wel raad mee.

Het herstellen van hout is noodzakelijk wanneer er houtrot optreedt. Schimmels zijn de oorzaak en het hele proces start van binnen in het hout. Afhankelijk van het soort hout zal het proces sneller of trager verlopen. Op het moment dat u houtrot ontdekt, is het belangrijk om snel te handelen. Als de kern van het hout nog niet is aangetast, dan is er een grote kans dat het probleem nog eenvoudig kan worden opgelost.

Hoe houtrot herkennen

Houtrot is niet altijd zichtbaar. De eenvoudigste manier om het dus te vinden is door op het houtwerk te drukken. Het hout zal zacht aanvoelen. Indien het hout geverfd is, kan u houtrot zeker herkennen aan de afpellende verf. In de meeste gevallen kan u aan de kleur van het hout al zien dat het is aangetast. Een zwarte of roestbruine kleur wijst meestal op houtrot.

Indien u vermoedt dat u met aangetast hout zit, is het belangrijk om zo snel mogelijk het hout te behandelen. Hiervoor doet u best een beroep op een specialist zoals Aquastra.

Hout herstellen

Eerst en vooral moet er worden nagegaan hoe zwaar het hout is aangetast. Want in sommige gevallen is het verstandiger om het hout gewoon te vervangen in plaats van het hout te behandelen.

Om rot hout te behandelen gaat Aquastra als volgt te werk:

  • Het rottende hout zal worden verwijderd tot er enkel nog gezond hout overblijft.
  • Als het hout dat overblijft nog stevig genoeg is voor zijn functie, dan kan er worden verder gegaan met de reparatie. Indien het niet stevig genoeg meer is, zal een deel van het hout moeten worden vervangen.
  • Daarna worden herstellingen uitgevoerd met 2 componenten mortel.
  • In geval van grote herstellingen is er maar weinig nut om het hout niet reinigen. In dat geval is het hout meestal al te erg aangetast en zal het worden vervangen.

Heeft u last van houtrot? Aarzel dan niet om Aquastra te contacteren.
Hoe sneller een specialist het hout kan behandelen hoe beter.