Opstijgend vocht | Vochtbestrijding | Vochtprobleem muur oplossen | Aquastra Lauwe (Kortrijk) Skip to content Skip to navigation

Opstijgend vocht

Waarom opstijgend vocht behandelen

De eerste belangrijke reden is de gezondheid. Opstijgend vocht en dus vochtproblemen zijn slecht voor de gezondheid. Het kan namelijk zorgen voor irritatie van de luchtwegen. Als het vochtprobleem niet wordt opgelost zal ongedierte zoals huisstofmijt zich ook ongehinderd kunnen verspreiden in de woning. Dit kan allergieën veroorzaken.

Naast de gezondheid, kan opstijgend vocht ook de muurafwerking aantasten. Hout kan beginnen rotten en zo zal dus de draagkracht en veiligheid van het gebouw verminderen. Ook de isolatielaag zal na verloop van tijd aangetast worden waardoor, de energiekosten zullen stijgen.

Kortweg, niet twijfelen om opstijgend vocht zo snel mogelijk te behandelen.

 

Herkennen van opstijgend vocht

Opstijgend vocht situeert zich altijd onderaan de muur en kan eenvoudig herkend worden aan loskomende plinten of bijvoorbeeld behangpapier dat loskomt. Dit is logisch, want opstijgend vocht is eigenlijk gewoon grondwater dat naar boven komt. Muren en keldervloeren komen dus in contact met dit grondwater waardoor er dan vochtvlekken op jouw muren en plassen in je kelder ontstaan. Daarnaast kunnen er ook schimmels en een muffe geur ontstaan door het vochtprobleem. Oude huizen hebben vaak dit probleem omdat ze niet gebouwd werden met vochtwerende materialen en niet voorzien zijn van een waterkering.

 

Hoe opstijgend vocht behandelen

Onderkappen van muren met opstijgend vocht

Het onderkappen van muren is een groter werk dan het injecteren van muren. Het is dus vooral interessant om dit te doen als er hoe dan ook verbouwingen moeten gebeuren. Bij deze manier van opstijgend vocht behandelen, wordt de tweede rij stenen uit de buitenmuur gehaald. Daarop wordt dan een vochtwerende laag (waterkering) geplaatst die het opstijgende vocht tegenhoudt. De folie die geplaatst wordt, voorkomt dus dat het opstijgende grondwater in de muur dringt.

Injecteren van muren met opstijgend vocht

Muren waar opstijgend vocht zit, kunnen geïnjecteerd worden met een vochtwerend middel. Op die manier wordt het vocht in de muur geblokkeerd en zal de muur dus droog blijven. Om de 15-tal centimeter worden gaten in de muur gemaakt waar dan een vochtwerende middel ingespoten wordt. Deze manier om opstijgend vocht te behandelen is vooral snel. Het zijn ook niet echt grote, ingrijpende werken.

Heb je last van opstijgend vocht in jouw muren? Neem dan meteen contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder om dit probleem op te lossen zo snel mogelijk op te lossen.